everis participa en un projecte pioner de Big Data per ajustar l’oferta i la demanda en el camp de la Formació Professional
dijous, 09 agost, 2018

Nota de premsa publicada originalment a Eurecat.

El Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona (Big Data CoE Barcelona) ha endegat un projecte pioner d’ús del Big Data en l’àmbit social per extreure coneixement sobre la Formació Professional oferida i demandada, amb la finalitat d’identificar indicadors i tendències i configurar un mapa interactiu que faciliti la presa de decisions i doni resposta a algunes de les preguntes clau del sector.

Per dur endavant el projecte, el Big Data CoE Barcelona, que gestiona el centre tecnològic Eurecat, avaluarà grans volums de dades corresponents a l’històric dels darrers cinc anys, a fi de caracteritzar geogràficament els perfils de la demanda i analitzar com evolucionen en el temps les competències que es requereixen.

S’estudiaran fenòmens com la sobre-capacitació o l’impacte de l’evolució de la demanda en les matriculacions, així com diferents aspectes relacionats amb l’FP Dual i ocupacional. També es durà a terme una comparació entre l’oferta i la demanda laboral en dues famílies professionals representatives dels sectors industrial i serveis.

Els objectius principals del projecte són validar tant les tecnologies com les fonts de dades i alhora extreure coneixement de valor. Es presentaran juntament amb el progrés del projecte durant la propera edició del Big Data Congress, els dies 24 i 25 d’octubre a Barcelona.

El projecte, pioner en el seu àmbit, ha estat promogut pel Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. Compta, a més, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, el Departament d’Empresa i Coneixement, el SOC, l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, InfoJobs, la Fundació Bertelsmann, everis, la UAB, la Fundació BCN Formació Professional i Eurecat.

En paraules del director del Big Data CoE Barcelona, Marc Torrent, “l’anàlisi de grans volums de dades permetrà configurar un mapa detallat sobre les competències vinculades a la Formació Professional que realment demanda el mercat”, que es podrà utilitzar “per prendre decisions més documentades en aquest àmbit”.

Per la seva banda, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha destacat que “l’objectiu de les tecnologies com el Big Data és convertir les dades en coneixement i el coneixement en acció per tal de generar valor. I tot plegat, al servei de la millora de l’economia i el progrés del país”.

La iniciativa s’enquadra dins del projecte Big Data For Social Good, que emfasitza l’impacte positiu d’aquesta tecnologia a la societat i ha estat possible gràcies a un comitè d’experts interdisciplinari que inclou tècnics dels portals de feina, professionals del Departament d’Ensenyament, professors de grups de recerca universitaris i científics de dades